Dom kulture


Aktivnostima iz oblasti kulture u opštini Ražanj bavi se ustanova Dom kulture Ražanj čiji je osnivač Skupština opštine Ražanj i udruženja građana čija je osnovna delatnost kultura i umetničko stvaralaštvo. Organizacije iz oblasti kulture finansiraju se iz budžeta opštine Ražanj.

Programske zadatke Dom Kulture realizuje kroz svoje redovne aktivnosti i to:

Bibliotečka delatnost,
Muzičko scenska delatnost i umetničko stvaralaštvo,
Smotre, takmičenja, kolonije, izložbe,
Amaterske i obrazovne aktivnosti,
Promocije, prezentacije i ostale aktivnosti.
Dom kulture Ražanj svoje programske zadatke ostvaruje u saradnji sa opštinom i mesnim zajednicama, školama, ustanovama i udruženjima iz oblasti kulture.

U cilju očuvanja našeg kulturnog nasleđa i običaja tokom leta se održavaju manifestacije: Sabor frulaša i narodnog stvaralaštva „Dani Save Jeremića“, Festival muzičko-folklornog stvaralaštva „Ja pogledah preko kola“ i koncert u Ražnju u okviru Međunarodnog studentskog festivala folklora u Nišu u organizaciji Doma kulture Ražanj, KUD-a „Sava Jeremić“ i opštine Ražanj.

Danas je najpoznatija manifestacija pod nazivom „Dani Save Jeremića“ koja se već 20 godina početkom jula održava u Ražnju i okuplja najbolja Kulturno-umetnička društva, pevače i instrumentaliste narodne muzike.